Kortrijk betreurt het overlijden van haar ere-burgemeester

Het Kortrijkse stadsbestuur verneemt het overlijden op 81-jarige leeftijd van haar ere-burgemeester Emmanuel de Bethune. Het Kortrijkse stadsbestuur betreurt het overlijden van deze markante figuur en is dankbaar voor zijn vele realisaties ten dienste van de Kortrijkse bevolking.

Net aan de vooravond van ‘zijn’ Classic(a) moet Kortrijk afscheid nemen van ere-burgemeester Emmanuel de Bethune. Baron de Bethune kan terugblikken op een indrukwekkende carrière als politicus. Emmanuel de Bethune heeft gedurende een lange periode lokale mandaten uitgeoefend:

  • gemeenteraadslid van Marke (1965-1976)
  • burgemeester van Marke (1970-1976)
  • schepen van Kortrijk (1977-1994)

  • burgemeester van Kortrijk (1987-1989) en (1995-2000)
  • provincieraadslid (1977-1986)

Emmanuel de Bethune was een man met een hart voor Kortrijk en cultuur in het bijzonder. De renovatie van de Kortrijkse Schouwburg en zijn streven naar een ontmoetingscentrum in elke deelgemeente; het zijn maar twee realisaties die ere-burgemeester de Bethune typeren. De laatste jaren kwam ere-burgemeester de Bethune niet vaak meer in de openbaarheid, maar zijn Kortrijkse betrokkenheid bleef hij behouden. Getuige hiervan is de verdere uitbouw van zijn privé-bibliotheek die uitgroeide tot een baken voor wat betreft West-Vlaamse geschiedenis.

Het stadsbestuur houdt eraan zijn dankbaarheid uit te drukken voor het engagement van de heer de Bethune. Meteen wil het stadsbestuur zijn medeleven betuigen aan de hele familie in het algemeen en collega-schepen Jean de Bethune in het bijzonder.

Bron

Opgemaakt op: 04/11/2011

Reactie toevoegen