Buurtcentrum Achturenhuis

Mensen maken een buurt. En dus krijgen Kortrijkzanen die een idee of vraag hebben over hun omgeving alle steun van de buurtwerkers. De buurtcentra vormen de spil in deze werking. De Stadskrant nam een kijkje in het buurtcentrum Achturenhuis.

In de Spoorweglaan 7 in Kortrijk heerst elke dag een gezellige drukte. Mensen lopen er binnen en buiten, drinken een tas verse soep in het café, slaan een praatje met buurtbewoners of wagen zich aan een partij biljart met vrienden. Het buurtcentrum doet in de eerste plaats dienst als ontmoetingsplaats, maar vervult ook tal van andere functies.

Infobalie

De infobalie fungeert als een soort ombudsdienst. De medewerkers helpen je bij het vertalen van een brief, invullen van documenten of betalen van een factuur. Heb je een vraag, maar weet je niet bij welke dienst je terecht kan? Dan ben je bij de medewerkers van de infobalie aan het juiste adres. Zij luisteren naar je vraag en kijken welke dienst, adres of telefoonnummer je nodig hebt. In de meeste gevallen nemen zij zelf al contact op met de betreffende dienst zodat ze ingelicht zijn over je vraag of probleem.

MSOC

Gebruikers van illegale drugs die door andere instanties niet (meer) of onvoldoende geholpen worden, kunnen terecht in het antennepunt MSOC in het Achturenhuis. De medewerkers staan in voor een ambulante en laagdrempelige werking voor druggebruikers. Je kan er terecht voor het behandelen van druggerelateerde problemen, screenen van infectieziektes (tbc, hepatitis, hiv, ...), verzorging van spuitabcessen, spuitenruil, ....

Café zonder bier

Het café Achturenhuis is niet zomaar een café.

  • Behalve koffie en frisdrank, kan je er elke dag een gratis kop verse soep krijgen. Het zijn vrijwilligers die de dagelijkse werking van het café op zich nemen. 
  • Elke maand is er op woensdagnamiddag een sportieve competitie in biljart en darts. Waag je je liever aan een partijtje kaarten of dammen? Ook dat kan! 
  • Eénmaal per maand organiseren de vrijwilligers van de kookploeg een eetfestijn. Die avond kan je voor een prijsje aan tafel schuiven voor een mosselsouper, frietjes met stoofvlees of hutsepot. 
  • Tijdens de openingstijden staan steeds twee computers ter beschikking waar je gratis op internet kan surfen.
  • Onder het motto ‘thope breijn ès gjièstiger dan olliène' kan je elke donderdagnamiddag tussen 14 en 17 uur terecht in de breiclub.
  • Regelmatig organiseren de vrijwilligers ook een creatieve namiddag, quiz, kookavond of daguitstap. 
  • Er is eveneens een grote samenwerking met het centrum voor Basiseducatie en de stedelijke welzijnsdienst. Zo kunnen mensen die Nederlandse les volgden en dit verder willen oefenen, deelnemen aan de praattafels.

Buurtwerk

De buurtwerker tref je dagelijks aan op straat. Zijn aandacht gaat voornamelijk naar de kansengroepen, maar eigenlijk is hij voor iedereen een aanspreekpunt. Via buurtwerk wil hij zoveel mogelijk buurtbewoners leren kennen en van daaruit mensen ondersteunen en betrekken op hun leef- en woonomgeving. Wil je weten welke organisaties in jouw buurt aanwezig zijn of wat de toekomstplannen zijn voor jouw wijk? Heb je een leuk idee voor je buurt of wil je een probleem signaleren? Ook dan kan je terecht bij de buurtwerker.

Info: Dennis Hofman, 0473 86 26 09, dennis.hofman@ocmwkortrijk.be


Openingstijden buurtcentrum Achturenhuis

Maandag: 10 tot 12 uur en 14 tot 18 uur
Dinsdag: 10 tot 12 uur en 14 tot 18 uur
Woensdag: 14 tot 18 uur
Donderdag: 10 tot 12 uur en 14 tot 18 uur
Vrijdag: 10 tot 12 uur

De infobalie is open op woensdag van 14 tot 18 uur en op dinsdag en donderdag van 14 tot 17 uur.
Het MSOC is open op maandag van 10 tot 12.30 uur, dinsdag van 17 tot 19 uur, woensdag van 9 tot 12.30 uur en vrijdag van 11.30 tot 14.30 uur.

--- Spoorweglaan 7 in Kortrijk, 056 24 42 50, achturenhuis@ocmwkortrijk.be

 

 

Bron

De Stadskrant
Opgemaakt op: 28/11/2012

Reactie toevoegen